Therapieën

Orthomoleculaire geneeskunde volgens de kPNI

Als orthomoleculair therapeut werk ik met de uitgangspunten van de kPNI, de klinische Psycho- Neuro-Immunologie. Dit is de medische wetenschap die de samenhang onderzoekt tussen onze psyche, hersenen, immuunsysteem en hormonen.

Terwijl de orthomoleculaire geneeskunde specifiek kijkt naar de relatie tussen voeding en gezondheid, gaat het bij de kPNI  om veel meer leefstijlfactoren. Naast voeding zijn de belangrijkste pijlers beweging, rust & ontspanning, levenshouding en omgeving.

Het wordt daarom ook wel leefstijlgeneeskunde genoemd.

 

Oorzaken wegnemen in plaats van symptoombestrijding

De kPNI richt zich op het vinden van de dieperliggende oorzaken, in plaats van op symptoombestrijding. Door de juiste oorzaken te achterhalen en daar de adviezen op af te stemmen, kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam zijn werk gaan doen. Naast aanpassing van de leefstijl, zijn soms supplementen (vitamines, mineralen en geneeskrachtige kruiden) nodig.

Reguliere en orthomoleculaire geneeskunde kunnen in bijna alle gevallen zonder probleem naast elkaar worden toegepast.

 

Kinesiologie

In de kinesiologie wordt gebruik gemaakt van spierspanningstesten om verstoringen in het lichaam op te zoeken. Bij de spiertest wordt zachte druk uitgeoefend, bijvoorbeeld op de gestrekte arm, waarbij gevoeld wordt of de spier genoeg in balans is om deze druk te weerstaan. Deze informatie geeft een beeld van de verstoringen in lichaam en geest. Ook kan getest worden wat nodig is om de blokkades op te heffen.

De Nurse Practitioner (NP) bevindt zich qua bevoegdheid tussen arts en verpleegkundige. Het is een gespecialiseerd verpleegkundige, die sommige taken van de arts kan overnemen en bij een specifieke patiëntengroep zelf de diagnose kan stellen en medicatie voorschrijven.